Saç Mezoterapisi

Saç Mezoterapisi

SAÇ MEZOTERAPİSİ NEDİR ?

Mezoterapi ve Saç Mezoterapisi Hakkında Genel Bilgi

Mezoterapi, deri altı dokuya dışarıdan iğne yardımı ile ihtiyaç duyulan veya vücutta eksik olan maddelerin verilmesi işlemidir. Bu maddeler aminoasitler, vitaminler, mineraller, ilaçlar olabilir. Her şeyden önce mezoterapi mucizevi bir tedavi değildir veya sihirli dokunuş değildir. Ancak mevcut saçların veya saç ekimi sonrası mezoterapi tedavisi, saçların ihtiyaç duyduğu mineral ve vitaminleri almasını sağlamaktadır. Başka bir deyişle mezoterapi tedavisi mevcut saçları güçlendirirken, saç ekimi sonrasında tedaviyi destekleyici özelliğe sahiptir.

Saç mezoterapisindeki amaç nedir ?

Saç mezoterapisi uygulaması ile ilk hedeflenen saç dökülmesini durdurmaktır. Erkek ve bayanlarda farklı nedenlere bağlı olarak saç dökülmesi sorunu yaşanabilmektedir. saçların dökülmesindeki sebep genetik yapı, hormonal düzensizlikler, beslenme bozukluğu, dolaşım bozukluğu gibi faktörler nedeniyle olabilmektedir. Saç dökülmesi sebebi olabilecek belirgin bir rahatsızlık yok ise mezoterapi işlemi yapılabilir. Saç mezoterapisi işlemi ile öncelikle saç dökülmesi yavaşlatılır veya durdurulur.

Saç Mezoterapi işlemlerinde ikinci hedeflenen saçların daha sağlıklı ve güçlü bir görünüme sahip olmasıdır. Saçların parlaklığı artar ve daha kalın telli hale gelir. Zaman içerisinde beslenme bozukluklarından dolayı saçlar cansızlaşabilmektedir. Bu durumlarda da saç mezoterapisi işlemini uygulamaktayız. Saçların gerekli olan vitaminleri ve mineralleri alması mezoterapi işlemi sayesinde belli bir seviyeye kadar sağlanabilmektedir. Sonuç olarak ikinci hedef saçlarda kalınlaşma, parlaklaşma, ve canlanma sağlamaktır. Özellikle saç ekimi yapılan hastalarda da ekilen saç foliküllerini güçlendirmek, desteklemek için uygulanabilmektedir.

Mezoterapi tedavisi fiyatları neye göre belirlenir ?

Mezoterapi tedavisi fiyatları tahmin edildiği gibi uygulanacak olan tedavinin kalitesine bağlıdır. Yani mezoterapi uygulamasında tercih edilecek içerik ( mineral, vitamin ) miktarı mezoterapi fiyatlarının belirlenmesindeki etkendir.

Mezoterapi uygulaması ilaçların deri içi veya deri altına enjeksiyonu olduğuna göre klasik tıbbın bir tekniğidir.

Klasik olarak ağızdan alınan hap veya kalçaya yapılan iğnede verilen ilaç tedaviye uzak bir bölgeden verilmiş olmaktadır. Mezoterapide ise hastalığın yerleştiği alanla, tedavi uygulama alanı birbirine yaklaştırılmaktadır.

Saç Mezoterapisi Nasıl Yapılır?

Önce kafa derisi EMLA veya benzeri bir kremle uyuşturulur. Sonra seçilen ilaç karışımları, bölgesel olarak küçük dozlarda özel iğneler ve özel tekniklerle cilt içine verilir. Dermis veya hipodermis, mikrosirkülasyon yoluyla aktif maddenin ulaşması gereken yere doğru yavaşça salındığı rezervuar bölge haline gelir. Dolayısıyla bu bir bölgesel-yerel tedavi yöntemidir.

Saç Mezoterapisinde Kullanılan İlaçlar ve Özellikleri

Özel kokteyller ile saçlı deriye özellikle vitamin takviyeleri yapılabilir ve bu bölgeye olan kan dolaşımı geliştirilir. Kıl foliküllerinin kanlanmasının arttırılması daha iyi beslenmelerine ve gelişmelerine yardım eder.

Saç gelişimine yönelik mezoterapi değişik besin maddelerini (biotin, hyalüronik asit ve silika gibi), vazodilatörleri ve androjen blokerleri kullanır. İlk uygulamadan haftalar sonrasında saçların tekrar geliştiği gözlenir, yaklaşık altı ay sonrasında dökülen bölgeler yeniden canlanır ve normal yapıda saçlarla yer değiştirir. Uygulamaların belirli aralıklarla devamlılığı gereklidir.

Saç Mezoterapisinin Avantajları

Bu yöntemin diğer klasik ilaç tedavilerine göre üstünlüğü ilaçların küçük dozlarda bölgesel kullanılmasıdır. Yan etki riskinin önemsiz sayılabilecek kadar az olması ve sonuçlarının etkili olmasıdır.

Diğer bir ifadeyle hastalık alanı ile ilaç uygulama alanı birbirine yaklaştığı için (bu nedenle çok daha az dozda verilen) ilaçların yan etkileri yok denecek kadar azalırken, ilaç direkt hastalık alanına giderek istenen etkisi artmaktadır.

Etki Mekanizmaları ve Tedavi Amacı

Bu maddeler ile yapılan kokteyller dermal papilla düzeyinde etki ederek saçların gelişimini, yenilenmesini uyararak keratin üretimini düzenlerler.

Kokteyldeki vazodilatör(damar genişletici) maddeler fonksiyonel bir mikrosirkülasyon sağlayarak saç foliküllerinin kanlanmasını arttırırlar. Böylece saçın canlanmasını ve kalınlaşıp parlamasını sağlarlar. Sinir uçlarından salınan mediatörleri kontrol altına alırlar.

Ayrıca immun üniteyi etkileyerek immun saç dökülmesini önlemeye çalışırlar.

Kokteyldeki vitaminler ve elementler saç dökülmesini engellerler; yağ sekresyonunu düzenlerler ve kepek oluşumunu azaltırlar, antioksidan özellikleri ile katkı sağlarlar.

Sonuç olarak ulaşılan nokta; ilaçların küçük dozlarda bölgesel kullanılmasıdır. Yan etki riskinin önemsiz sayılabilecek kadar az olması ve tedavinin daha çok etkili olmasıdır.

Saçlı Deri Mezoterapi Endikasyonları

• Erkek tipi saç dökülmesinde (androgenetik alopesi)
• Şakaklarda saç toplamaya bağlı dökülmelerde
• Doğum sonrası dökülmelerde
• Daha çok kadınlarda görülen diffuz (genel) dökülmelerde
• Erkeklerde erken evrede yapılan tedavi daha etkilidir.

Mezoterapi Kontrendikasyonları

Hamileler, emzirenler, immunolojik hastalığı olanlar, kanser hastaları, antikoagülan tedavi görenler uygun hasta değildirler. Şeker hastalığı olanlarda hastalığın durumuna göre karar verilir.

Genel Bilgiler

Geçici ve kalıcı saç dökülmesi yapan başka birçok sebepler de vardır. Saçkıran, liken vb kafa derisi hastalıkları, traksiyonel alopesi, trikotilomani, kemoterapi, telogen effluvium, haricen kullanılan bazı saç boyaları vb gibi.

Telojen saç dökülmesi (Telogen Effluvium) en sık görülen saç dökülme tiplerinden biridir. Büyüme dönemindeki saçların (anajen evre) hızla dinlenme dönemine (telojen evre) geçmesi ile oluşur. Sıklıkla ani olarak baslar. Zaman içinde dökülme şiddeti azalarak 6-8 ay sürebilir.

Saçkıran hastalığı (Alopecia Areata) yuvarlak alanlar halinde saç dökülmesi yapar. En çok ergenlik döneminde olur, sebebi tam bilinmez, immünolojik problemler, stres neden olabilir. İlaçla tedavisi vardır. Çoğunlukla 1.5 yıl içinede geriler ama dirençli tipleri uzun yıllar sürer, tedaviye de dirençli olabilir.

Uygun olmayan saç kozmetiklerinin kullanılması, saçların başın üzerinde gergin sekilde toplanması (traksiyonel alopesi), radyasyon tedavisi, frengi, trikotilomani (kişinin kendi saçlarına zarar vermesiyle karakterize bir saç dökülme tipi). Ayrıca bazı sistemik hastalıklar, deri kanserleri, kimyasal-termal yanıklar, liken vb cilt hastalıkları geri dönüşümsüz saç kayıplarına neden olmaktadır. Bu durumlarda saç kökleri tamamen hasar görür.

Saç dökülmesi yaşayan bir kişinin mutlaka bu konuda uzman bir estetik doktoruna danışması gereklidir. Aksi halde saç dökülmesi kalıcı olabilir. Uluslararası saç restorasyonu cerrahisi dernekleri ISHRS ve ESHRS üye doktorları saç dökülmesi sebepleri hakkında sürekli bilgilendirmektedir.

Saç Dökülmesi Yavaşlatılması

Saç Dökülmesi Yavaşlatılabilir mi?

Saç Ekimi ya da saç nakli sağlıklı ve güçlü saç köklerinin sağlıklı bölgeden, genellikle başın arka bölgesinden alınarak zayıf veya yoksun bölgeye taşınması işlemidir.

Modern anlamda saç nakli folliküler ünitler halinde FUT ve FUE yöntemleriyle yapılıyor. FUT yönteminde enseden bir saçlı deri şeridi alınır ve canlı saç kökleri folliküler ünitler halinde bu şeridin içinden tek tek ayıklanır.

Ensedeki yara dikişle kapatılır ve sonuçta ileride görülmeyecek şekilde gizlenir.

FUE yönteminde ise enseden canlı folliküler ünitler tek tek alınır. Dağınık halde alındığı için ensede iz belli olmaz. Bu yöntemle vücut kıllarından saç nakli yapmak da mümkündür, ensenin yetersiz olduğu durumlarda bu yöntem kullanılır. Her iki yöntemde de ekim şekli aynıdır; ekilecek bölgede minik kanallar açıldıktan sonra bu folliküler ünitler tek tek ekilir.

Bir folliküler ünit 1,2 veya 3 kök içerebilir. Örneğin 1500 folliküler ünit nakledilmişse bunların bazıları 2 ve 3 kök ihtiva ettiği için yaklaşık 3500-4000 saç telinin nakledildiği anlaşılır.